Binnenland
Hoogste ambtenaar IenW uitte intern ongemak over bewindslieden

De hoogste ambtenaar van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft in een interne email, begin oktober verstuurd aan alle ambtenaren, zijn ongemak geuit over het optreden van minister Barry Madlener en staatssecretaris Chris Jansen. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door NRC.

ANP

Madlener raakte in opspraak na eerdere berichtgeving door NRC, waarin wordt beschreven hoe hij ambtenaren onder druk zette om de voorgenomen krimp van Schiphol terug te draaien. Jansen lag onder vuur, omdat hij zei nog steeds achter de ‘minder-Marokkanen’ uitspraak van Geert Wilders te staan. Wilders werd hiervoor veroordeeld door de hoogste rechter, wegens groepsbelediging.

De secretaris-generaal stuurt regelmatig mails naar iedereen in de organisatie, bevestigen bronnen. Dit keer ging het om een mail met de titel ‘Een ongemakkelijke week’.

„Onze bewindslieden stonden flink in de mediale belangstelling. En niet omdat de zaken vakinhoudelijk op rolletjes lopen”, schreef de secretaris-generaal. Hij zei dat veel collega’s zich onveilig voelden, omdat Jansen de ‘minder-Marokkanen’ uitspraak opnieuw onderschreef. „Dat begrijp ik goed en ik trek mij dat ook bijzonder aan.” De hoogste ambtenaar zou Jansen persoonlijk hebben aangesproken op zijn uitspraken.

Ook in het kabinet leidden de uitspraken van Jansen tot ophef. Als staatssecretaris sprak hij namelijk namens het hele kabinet. Premier Dick Schoof moest vanuit New York, waar hij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bijwoonde, Jansen tot de orde roepen. De staatssecretaris moest in reactie op Kamervragen zeggen dat hij als lid van het kabinet afstand neemt van de strafbare uitspraak van zijn politiek leider. Wel weigerde Jansen er persoonlijk afstand van te nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer