Binnenland
PVV keert zich weer tegen toekomstig EU-lidmaatschap Oekraïne

De PVV wil toch niet dat Oekraïne ooit lid wordt van de Europese Unie. Afgelopen voorjaar zei de grootste regeringspartij nog dat het land zou kunnen toetreden als het aan de voorwaarden zou voldoen.

ANP

Oekraïne is „nóg niet, en misschien - als het aan ons ligt - nóóit niet” EU-lid, zei PVV’er Gidi Markuszower dinsdag in het Tweede Kamerdebat over de komende EU-top. De PVV verzette zich altijd tegen het toelaten van nieuwe EU-landen, en zeker ook van Oekraïne, maar stelde dat bij toen de partij ging regeren. In mei zag de PVV „ruimte” voor Oekraïne om toe te treden zodra het land voldoet aan de zogeheten Kopenhagen-criteria die bepalen of een aspirant-lid klaar is voor de EU.

De meeste EU-landen hadden jarenlang weinig trek in het opnemen van nieuwe leden, maar willen sommige buren nu toch weer naar zich toetrekken om te voorkomen dat ze ten prooi vallen aan rivalen als Rusland of China. Oekraïne kan rekenen op veel welwillendheid nu het voor zijn voortbestaan vecht tegen Rusland, maar heeft nog jarenlang heel veel werk te verzetten voor het klaar zou zijn om lid te worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer