Economie
VEB-voorman over blunder ASML: zeer onfortuinlijk en slordig

De voortijdige publicatie van de kwartaalcijfers van ASML door een technische fout is „zeer onfortuinlijk en slordig”, aldus Gerben Everts, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), in reactie op de blunder van het bedrijf. Toch verwacht hij geen schadeclaims van beleggers.

ANP

De kwartaalresultaten van ASML verschenen dinsdagmiddag onverwacht op de website van het bedrijf en op persbureau Bloomberg, terwijl de publicatie eigenlijk gepland stond voor woensdagochtend, twee uur voor de opening van de beurs.

„De cijfers waren ook niet al te rooskleurig. De verwachtingen waren hooggespannen en het bedrijf moest zijn vooruitzichten naar beneden bijstellen. Dat had je toch liever verteld met een uitgebreide, zorgvuldige toelichting erbij. Die kans is ASML nu ontnomen en daarmee ook de kans voor beleggers om het nieuws goed te duiden,” zegt Everts.

De tegenvallende cijfers rechtvaardigen volgens de VEB-directeur wel een „behoorlijke” koersreactie. „Je ziet een paniekreactie op de beurzen wereldwijd. Dit is ook altijd de reden dat je koersgevoelige informatie, zoals een kwartaalrapport, altijd vóór de opening van de beurs naar buiten brengt, zodat iedereen de gelegenheid heeft om het te bestuderen. Voor het functioneren van de markt is dit heel slecht,” aldus de voorzitter.

Volgens de regels is het niet toegestaan om tijdens de beursuren te publiceren. „Maar het kan gebeuren, het is naar alle waarschijnlijkheid een menselijke fout. Die mensen doen dit niet expres. Ongetwijfeld hebben een of meerdere mensen nu slapeloze nachten.” Voor beleggers is de situatie jammer. „Degenen die als eerste de informatie op Bloomberg lazen, hadden een klein voordeel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer