Binnenland
Zeeland wil miljoenenproject voor zoetwatervoorziening oppakken

De provincie Zeeland wil in samenwerking met onder meer waterschap Scheldestromen en de gemeente Reimerswaal een project oppakken voor het verbeteren van de zoetwatervoorziening op Zuid-Beveland. Maatregelen om via het watersysteem fors meer zoetwater via het Volkerak-Zoommeer in te laten kosten ongeveer 40 miljoen euro.

ANP

Gedeputeerde Staten stellen voor om voor het project dat enige tijd stillag een plan te maken, onderzoek te doen naar het draagvlak voor de maatregelen en te bekijken welke mogelijkheden er zijn voor (co)financiering.

Bij Rilland kan via het Volkerak-Zoommeer zoetwater worden ingelaten dat verder verspreid wordt voor gebruik in de landbouw en fruitteelt. Tot nu toe profiteren alleen gebruikers van de Reigersbergsche polder en de Eerste Bathpolder van deze voorziening.

Al langere tijd zijn er plannen om het gebied dat zoetwater uit Volkerak-Zoommeer ontvangt fors uit te breiden. Gedeputeerde Staten schrijven dat het de bedoeling is uit te breiden naar een agrarisch oppervlak van 4500 hectare, dat is vijf keer zoveel als de huidige 900 hectare. De maatregelen zijn goed voor zowel landbouw als natuur en hebben ook een positief effect op de waterkwaliteit, aldus GS. „Er zijn minder meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen nodig wanneer de groeiomstandigheden van de plant optimaal zijn.”

Voor de financiering van het project had de provincie Zeeland gehoopt op een bijdrage uit het Nationaal Programma Landelijk Gebied dat landbouwminister Femke Wiersma inmiddels heeft geschrapt, maar de aangevraagde subsidie is niet toegekend. Volgens gedeputeerde Arno Vael (landbouw) zijn nu voor de financiering verschillende mogelijkheden denkbaar, zoals het dividend dat de provincie ontvangt uit aandelen in de Zeeuwse Energie Houdstermaatschappij (ZEH). Ook zou Wind in de Zeilen mogelijk kunnen worden aangesproken. Dat is het pakket van ruim 650 miljoen euro waarmee Zeeland wordt gecompenseerd voor het afblazen van de komst van de marinierskazerne naar Vlissingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer