Buitenland
EU-ministers roepen op tot bestrijding antisemitisme

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben unaniem een verklaring aangenomen waarin zij benadrukken dat de Europese Unie „ondubbelzinnig tegen alle vormen van antisemitisme, racisme, haat en discriminatie is”. Alle vormen van antisemitische haatzaaierij, inclusief Holocaustontkenning moeten worden bestreden, benadrukken ze in de verklaring.

ANP

Het niveau van antisemitisme is alarmerend hoog, stellen de ministers. Het ondermijnt „het collectieve historische geheugen en bedreigt de cohesie en veiligheid van Europese democratische samenlevingen”.

In de verklaring staat dat men via cultuur, onderwijs en Holocaustherdenking tolerantie en wederzijds begrip voor het Joodse leven kan bevorderen. Daarnaast moet de veiligheid van Joodse mensen worden gewaarborgd en moeten Joodse gebouwen en instellingen worden beveiligd. Slachtoffers van antisemitisme, racisme en andere haatvormen moeten worden beschermd en ondersteund.

De lidstaten van de Europese Unie en de Europese Commissie worden door de ministers van Buitenlandse Zaken opgeroepen strenger op te treden tegen antisemitisme. Ook moeten zij meer doen om het begrip voor het Joodse leven te bevorderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer