Buitenland
Regionale top onder strenge veiligheidsmaatregelen in Islamabad

Het door veel politiek en sektarisch geweld getroffen Pakistan heeft een reeks regeringsleiders en ministers over de vloer voor de tweedaagse topconferentie van de Shanghai Samenwerkingsorganisatie (SCO) in Islamabad. Onder hen zijn de Chinese premier Li Qiang, zijn Russische collega Michail Misjoestin en de Indiase buitenlandminister Subrahmanyam Jaishankar. Hij is de eerste Indiase minister van Buitenlandse Zaken die de aartsrivaal Pakistan bezoekt in bijna negen jaar tijd.

ANP

De leden van de SCO zijn China, Rusland, India, Pakistan, Iran en vijf voormalige Sovjetrepublieken. De top wordt onder zeer strenge veiligheidsmaatregelen gehouden. Pakistan heeft meer dan 10.000 man aan politie en militairen op de been gebracht voor de beveiliging. In de hoofdstad zijn drie dagen uitgeroepen tot vakantiedagen met een verplichte sluiting van tal van openbare gelegenheden zoals scholen, winkels, cafés en restaurants. De top is voornamelijk in de zogeheten Rode Zone, een zwaarbewaakte wijk aan de noordrand van Islamabad waar tal van regeringsgebouwen en ambassades zijn.

De SCO is in 2001 in Shanghai opgericht door China en Rusland, voornamelijk om zorgen over veiligheidsrisico’s in Centraal-Azië.

Pakistan worstelt met separatisten en jihadisten en tal van chronische politieke twisten. De Pakistaanse premier Shehbaz Sharif werd premier na omstreden parlementsverkiezingen eerder dit jaar. Een populaire oppositieleider, ex-premier Imran Khan, is in de gevangenis gezet. Aanhangers kwamen eerder deze maand massaal naar Islamabad om zijn vrijlating te eisen, wat tot rellen leidde. Eerder de maand werden twee Chinezen bij een terroristische aanslag bij de luchthaven van Karachi gedood. De separatisten van de Baluchistan Liberation Army (BLA) hebben de verantwoordelijkheid opgeëist. De BLA keert zich onder meer fel tegen grote Chinese projecten in de infrastructuur en in de energiesector in het land.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer