Buitenland
Vader van Russisch meisje dat antioorlogstekening maakte vrij

Een Russische man wiens dochter een tekening tegen de oorlog in Oekraïne maakte, is dinsdag vrijgelaten. Hij was veroordeeld voor het in diskrediet brengen van het Russische leger met kritische berichten op sociale media.

ANP

Dochter Masja maakte in 2022, toen ze 12 jaar was, de inmiddels wereldberoemde tekening op school. Daarop staan Oekraïners en Russische raketten met de teksten „glorie aan Oekraïne” en „nee tegen Poetin, nee tegen oorlog”. Het schoolhoofd belde de politie, die haar vader Aleksej Moskaljov sprak. De Rus kwam daarna zelf onder vuur te liggen om zijn online uitspraken.

De alleenstaande vader werd in maart 2023 tot twee jaar in een strafkolonie veroordeeld, maar zijn straf werd later ingekort. Moskaljov werd meteen na zijn vrijlating opgevangen door onder anderen zijn dochter, journalisten en mensenrechtenactivisten. Het meisje was voor de veroordeling bij haar vader weggehaald en in een kindertehuis geplaatst. Ze werd daar later opgehaald door haar moeder.

De Rus zei na zijn vrijlating tegen OVD-Info, een Russische mensenrechtenorganisatie, dat hij onder verschrikkelijke omstandigheden werd vastgehouden. Hij vertelde onder meer twee maanden in een isolatiecel te hebben gezeten, die hij omschreef als een „martelkamer”. Moskaljov vluchtte vlak voor zijn veroordeling het land uit, maar werd in Belarus opgepakt en uitgeleverd aan Rusland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer