Buitenland
Oekraïense krant: 18 Noord-Koreanen ontsnapt uit Russisch leger

Volgens de Oekraïense krant Ukrainska Pravda zijn achttien Noord-Koreaanse militairen gevlucht van hun posities in Rusland. Ze zouden deel zijn geweest van een „speciaal Boerjat-bataljon”, met mensen die waren gerekruteerd in Noord-Korea.

ANP

De krant schrijft op basis van bronnen bij de Oekraïense veiligheidsdiensten dat de Noord-Koreanen waren gestationeerd in de Russische regio’s Brjansk en Koersk, dicht bij de grens met Oekraïne. De Russische krijgsmacht zou op zoek zijn naar deze deserteurs, maar hun vlucht tegelijkertijd geheim willen houden.

Oekraïense media schreven eerder al over de inzet van Noord-Koreaanse militairen door Rusland. President Volodymyr Zelensky zei maandag volgens The Kyiv Independent dat het Kremlin van plan is om Noord-Korea nauwer te betrekken. „Het gaat niet alleen meer om het leveren van wapens. Het gaat nu zelfs om het verplaatsen van mensen uit Noord-Korea naar de bezette gebieden.” Ook de Zuid-Koreaanse regering waarschuwde dat Noord-Korea waarschijnlijk manschappen naar Rusland zou sturen om te helpen aan het front. Moskou heeft de berichten afgedaan als nepnieuws.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer