Binnenland
Koepel hogescholen: Nederlands staat niet onder druk

De Vereniging Hogescholen is niet te spreken over de regels die onderwijsminister Eppo Bruins dinsdag heeft aangekondigd om het aantal Engelstalige opleidingen op universiteiten en hogescholen verder te beperken. Het kabinet „wekt ten onrechte de indruk dat het Nederlands in het hbo onder druk staat”, stelt de hbo-koepel. Die vreest dat de maatregelen slecht uitpakken voor opleidingen die Nederland hard nodig heeft.

ANP

Volgens de organisatie wordt 92 procent van de opleidingen op hogescholen in het Nederlands aangeboden. Voorzitter Maurice Limmen zegt in een verklaring: „Het Nederlands is al de norm in het hbo.” De organisatie hoopt dat de bestaande Engelstalige opleidingen behouden kunnen blijven.

Het kabinet wil met de maatregelen de verengelsing van het onderwijs tegengaan en het aantal buitenlandse studenten beperken. Volgens de Vereniging Hogescholen hebben hbo-instellingen de instroom van buitenlandse studenten zelf al beperkt tot 8 procent van het totale aantal studenten. „Hogescholen hebben bovendien bindende afspraken gemaakt om dit in de toekomst ook zo te houden”, voegt de overkoepelende organisatie eraan toe.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer