BinnenlandAsiel
Schoof: noodrecht niet de enige optie voor strenger asielbeleid

Het kabinet en de coalitiepartijen bespreken „diverse opties” voor het asielbeleid, waar het noodrecht dat is afgesproken in het coalitieakkoord er een van is. Dat zegt minister-president Dick Schoof. Hij hoopt volgende week een besluit te kunnen nemen in de ministerraad.

ANP
Minister-president Dick Schoof staat de pers te woord voorafgaand aan een plenair debat in de Tweede Kamer over de Europese top van 17 en 18 oktober 2024. beeld ANP, Remko de Waal
Minister-president Dick Schoof staat de pers te woord voorafgaand aan een plenair debat in de Tweede Kamer over de Europese top van 17 en 18 oktober 2024. beeld ANP, Remko de Waal

Toepassing van het noodrecht, waarbij maatregelen bij koninklijk besluit worden ingevoerd, ligt gevoelig omdat het parlement pas achteraf wordt geraadpleegd. Deze route ligt niet alleen vrijwel de voltallige oppositie, maar ook coalitiepartij NSC zwaar op de maag.

„We kennen allemaal de politieke setting waarin we zitten”, zegt Schoof. Daarom is het volgens de premier „verstandig” dat hij met de fractievoorzitters van PVV, VVD, NSC en BBB de mogelijkheden doorneemt. Dat gebeurt „in wisselende samenstelling” zegt hij, en hij spreekt „de een wat meer dan de ander”.

Schoof verdedigde de inzet van het noodrecht vorige week nog tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer, waar de coalitie geen meerderheid heeft. Hij toonde zich toen nog niet bereid ook andere routes te verkennen, zoals spoedwetgeving waarover het parlement wél vooraf mag meepraten.

Een meerderheid in de senaat vroeg het kabinet in een motie af te zien van noodwetgeving. Verantwoordelijk minister Marjolein Faber liet daarop weten die oproep mee te zullen nemen in de beraadslagingen in het kabinet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer