Binnenland
Commissaris Noord-Holland praat met raad Bergen over burgemeester

Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland, wil een gesprek met de gemeenteraad van Bergen over de situatie rond burgemeester Lars Voskuil. Voskuil legde onlangs zijn werk neer nadat de gehele gemeenteraad een motie van wantrouwen tegen hem had aangenomen.

ANP

Van Dijk wil uitvinden of de gemeenteraadsleden vinden dat de bestuurlijke verhoudingen in Bergen onherstelbaar zijn verstoord. De raad steunde 8 oktober de motie van wantrouwen na een onderzoeksrapport waaruit onder meer bleek dat Voskuil niet hard genoeg had opgetreden tegen een oud-wethouder. Die had, hoewel hij al maanden niet meer in functie was, buiten medeweten van het college van burgemeester en wethouders een overeenkomst over gebiedsontwikkeling ondertekend.

Van Dijk geeft aan dat de gemeenteraad „elementen die normaal gesproken thuishoren in de besloten sfeer van de klankbordgesprekken tussen de burgemeester en de vertrouwenscommissie, de openbare politieke arena” in heeft getrokken. Dat staat volgens hem op gespannen voet met de procedures voor benoeming en ontslag van de burgemeester.

De Noord-Hollandse commissaris heeft de gemeenteraad uitgenodigd voor een gesprek op 25 oktober. Drie wethouders in Bergen nemen de burgemeesterstaken voorlopig waar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer