Binnenland
Bruins maakt regels over Engels in hoger onderwijs nog strenger

De nieuwe regels die moeten zorgen dat universitaire en hbo-opleidingen minder in het Engels worden gegeven, mogen nog iets strenger als het aan onderwijsminister Eppo Bruins ligt. De bewindsman gaat door met het wetsvoorstel van zijn voorganger Robbert Dijkgraaf. Maar hij wil de onderliggende regelgeving aanpassen om te voorkomen dat te veel opleidingen worden uitgezonderd van deze regels.

ANP

De Wet internationalisering in balans moet regelen dat maximaal een derde van de studiepunten van bacheloropleidingen mag worden aangeboden in een andere taal dan het Nederlands. Bruins hoopt de Nederlandse taalvaardigheid te verbeteren en de verengelsing van het onderwijs tegen te gaan. De bewindsman beoogt bovendien het aantal buitenlandse studenten omlaag te brengen. „De grote instroom zet onder andere de studentenhuisvesting onder druk, zorgt voor overvolle collegezalen en hoge druk op docenten”, motiveert hij.

Hogescholen en universiteiten mogen in uitzonderingsgevallen afwijken van deze norm. Dat kan bijvoorbeeld als het voor de arbeidsmarkt belangrijk is dat een opleiding in het Engels wordt aangeboden. „Ik wil er echter voor waken dat de uitzondering opnieuw de regel wordt”, schrijft Bruins in een Kamerbrief. Daarom wil hij deze uitzonderingsgevallen strenger formuleren.

Zo mag slechts een klein aantal opleidingen een uitzonderingspositie worden toegekend omdat deze internationaal gezien een unieke positie hebben. Bovendien wordt een uitzondering niet vanzelfsprekend als studies worden aangeboden in krimpregio’s of opleiden voor vakken in tekortsectoren.

De coalitiepartijen hebben in het hoofdlijnenakkoord afgesproken om op den duur 293 miljoen euro per jaar te bezuinigen door het aantal internationale studenten omlaag te brengen. De maatregelen in de genoemde wet zijn volgens Bruins „niet voldoende” om dit voor elkaar te krijgen. Hij verwacht daarom „kritische keuzes” van universiteiten en hogescholen en wil hierover afspraken maken.

De onderwijsinstellingen krijgen binnenkort een nieuw middel om het aantal internationale studenten omlaag te brengen. Tot voor kort was het alleen mogelijk om een maximumaantal studenten toe te laten op de Engelstalige variant van een opleiding als datzelfde maximum van toepassing werd op de Nederlandstalige variant. Op verzoek van de Tweede Kamer wordt het vanaf volgend jaar mogelijk om alleen voor de Engelse studie zo’n numerus fixus in te stellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer