Binnenland
Zus vermoorde Gino tegen verdachte: jouw kansen zijn op

„Ik heb levenslang met jou en jij met mij. Door jou wil ik voor het eerst iemand het ergste aandoen. Levenslang moet jij achter de tralies. Behandeling helpt toch niet. Jouw kansen zijn op.”

ANP

Dat zei Kelly, de oudste zus van de in juni 2022 gedode Gino van der Straeten (9), in haar emotionele slachtofferverklaring tijdens de tweede dag van het proces tegen verdachte Donny M. bij de rechtbank in Maastricht. „Je hebt de verkeerde zus te pakken. Wees blij dat de politie je eerder had gevonden dan ik.”

Tijdens de uitoefening van het spreekrecht keek verdachte M. de sprekers aan, zijn stoel was naar hen gedraaid. Er stond een foto van Gino op tafel, naar M. toe gericht.

Gino verdween op 1 juni 2022 in Kerkrade. Hij verbleef destijds bij Kelly, omdat zijn in Maastricht wonende moeder te ziek was om voor hem te zorgen. Gino’s moeder is inmiddels overleden. „Zij is gestorven door immens verdriet”, zei Gino’s andere zus, Naomi, in een al even emotionele verklaring. „Wat zeg je tegen degene die je broertje heeft vermoord?” zo begon zij die. „Ik zie jou niet als mens, maar als monster.” Ze verwees naar de getroebleerde jeugd van M., die dinsdagochtend is besproken. „Wij hebben het ook niet makkelijk gehad, om het zacht uit te drukken. Maar telkens weer kiezen wij voor het goede.” Ze vindt dat een slechte jeugd niet als excuus mag gelden.

De 24-jarige M. heeft bekend dat hij Gino heeft ontvoerd, misbruikt en gedood, in zijn woning in Geleen. Het lichaam dumpte hij in de buurt, bij een uitgebrand huis. De politie kwam M. op het spoor door het stepje van Gino, dat hij in Landgraaf had achtergelaten. „Het is erg om aan te horen wat ik heb aangericht”, zei M. snikkend in reactie op de zussen. „Ze hebben niks meer aan deze woorden, maar toch wil ik zeggen dat het me vreselijk spijt.”

Bij beide zussen van slachtoffer Gino heerst „ongeloof” over wat er is misgegaan bij onderzoek naar een telefoon van M. Daarop werd in 2021 kinderporno aangetroffen, die na een overdracht van de ene politiedienst naar de andere niet werd geregistreerd. De Inspectie Justitie en Veiligheid rapporteerde hierover, maar dat vinden de zussen „een makkelijke afdoening”. Als de fout niet was gemaakt en er was ingegrepen, was Gino nog in leven geweest, menen zij. De zussen overwegen de politie aansprakelijk te stellen.

Op woensdag komt het Openbaar Ministerie met de strafeis. Vrijdag volgt het pleidooi van M.’s advocaat en het laatste woord van de verdachte. De rechtbank zal op 27 november uitspraak doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer