Binnenland
Yeşilgöz ‘klaar met gehannes’ asielminister Faber

VVD-leider Dilan Yeşilgöz is „klaar met het gehannes” van asielminister Marjolein Faber over het in werking stellen van het noodrecht voor strenge asielmaatregelen. Dat „moet nu ophouden”, vindt ze.

ANP

Faber verklaarde dinsdagmiddag dat de langverwachte onderbouwing voor een beroep op het noodrecht af was en de leiders van de regeringspartijen daar inmiddels over zouden onderhandelen. Ze moest dat bijna onmiddellijk weer terugnemen, nadat Yeşilgöz en haar collega-fractievoorzitters hadden laten weten nog niets van de „dragende motivering” te hebben gezien.

Yeşilgöz is „het gehannes een beetje zat” en „vindt het ook allemaal een beetje lang duren”. Ze is graag bereid om met haar drie coalitiepartners Fabers plannen te bespreken. „Dat is hartstikke legitiem”, ook al wilde de nieuwe coalitie wat meer afstand tussen de Kamer en het kabinet bewaren, „en het zou ook wel heel erg gezond zijn om dat te doen”. De kwestie dreigt het kabinet en de coalitie te splijten. Met name regeringspartij NSC eist een stevige onderbouwing, terwijl de PVV het noodrecht linksom of rechtsom wil doorzetten.

Maar of het kabinet de plannen voorlegt aan PVV-voorman Geert Wilders, Nicolien van Vroonhoven van NSC , Caroline van der Plas (BBB) en Yeşilgöz is aan het kabinet, benadrukt de VVD-leider.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer