Binnenland
Geen vuurwerk maar lasershow bij Binnenhof om brandgevaar

Tijdens de komende jaarwisseling is er geen vuurwerkshow boven de Hofvijver in Den Haag, maar een licht- en lasershow. Reden is de brandveiligheid van het Binnenhof ernaast. Het complex wordt verbouwd en door de brandgevoeligheid moesten ook de laatste ambtenaren van premier Dick Schoof onlangs vertrekken uit het Torentje.

ANP

Bij het Haags Aftelmoment komen ook geluidseffecten en muziek. Een paar jaar geleden was de vuurwerkshow afgelast omdat het te hard waaide. De wind heeft geen invloed op de lasershow, en dat is volgens de gemeente een „bijkomend voordeel”.

Het is nog niet zeker of de traditionele vreugdevuren in Den Haag door kunnen gaan. De organisatoren in Scheveningen, Duindorp en Laak hebben vergunningen daarvoor aangevraagd, die momenteel worden beoordeeld. De vuren kunnen op het laatste moment nog worden afgelast als de weersomstandigheden niet gunstig zijn.

Den Haag had bij de afgelopen jaarwisseling zes vuurwerkvrije wijken, als proef. Ook tussen 18.00 uur op oudejaarsavond en 02.00 uur op nieuwjaarsdag mocht daar geen vuurwerk worden afgestoken, maar de gemeente had vooraf al laten weten niet genoeg mensen te hebben om daarop te controleren. Volgens Den Haag hebben veel mensen zich aan het verbod gehouden, maar is er wel vuurwerk afgestoken. De proef gaat verder, ook bij de komende jaarwisseling is vuurwerk afsteken verboden in die wijken.

Behalve die wijken heeft Den Haag ook 52 vuurwerkvrije zones, bijvoorbeeld rond ziekenhuizen, kinderboerderijen en maneges en in natuurgebieden. De gemeente controleert daar wel op het afsteken van vuurwerk, hoewel de capaciteit van agenten en handhavers „niet onuitputtelijk is”.

In de aankondiging herhaalt burgemeester Jan van Zanen dat hij voor een landelijk vuurwerkverbod is, maar dat een gemeentelijk verbod in zijn ogen heel moeilijk te handhaven is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer