Binnenland
Vlaams onderzoek: reuzentonijnen zijn terug in de Noordzee

Na een halve eeuw is de Atlantische blauwvintonijn teruggekeerd in de Noordzee. De grote tonijnsoort verdween in de jaren zestig door overbevissing, maar wetenschappers zien nu een „opmerkelijk herstel”. Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) laat weten dat de reuzentonijn ook meerdere keren in de Nederlandse zee is gezien.

ANP

In de Westerscheldemonding zijn vorig jaar twee exemplaren van de Atlantische blauwvintonijn gespot. De vis wordt ook wel de keizer van de oceaan genoemd, door zijn „indrukwekkende lengte” tot 3,5 meter en zijn gewicht. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen en kan tot 70 kilometer per uur zwemmen, wat hem een efficiënte jager maakt.

Sinds de tonijn terug is in de Noordzee zijn er ook beelden te zien van de vis in het Kanaal en de Ierse Zee, waar hij tijdens zijn jacht op haringen en andere vissen opspringt uit het water. Onderzoekers noemen het een positieve trend. Studies merken op dat de reuzentonijn de Noordzee en Oostzee gebruikt als voedselgebied, vooral in de zomer en herfst. Vaak keert hij na een jaar weer terug.

Strikte maatregelen hebben ervoor gezorgd dat de populatie van de blauwvintonijn in de Middellandse Zee en de Oostzee zich kon herstellen. De wetenschappers van het VLIZ benadrukken echter dat waakzaamheid nodig blijft. „De soort is afhankelijk van succesvolle voortplanting in de Middellandse Zee. Omdat de dieren die nu terugkeren naar de Noordzee behoren tot slechts enkele jaarklassen, zijn ze extra vatbaar voor nieuwe visserijdruk.” Het dier kan gemiddeld 20 tot 30 jaar oud worden.

De wetenschappers pleiten voor bescherming van de voortplantingsgebieden en genoeg inspanningen om de visserijdruk te beheren. „Dan is hoop dat de populatie zich verder zal herstellen en de blauwvintonijn weer een vaste waarde in de Noordzee kan worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer