Binnenland
EU legt sancties op aan ondermijnende figuren in Moldavië

De Europese Unie heeft maandag sancties opgelegd aan vijf individuen en een instelling uit Moldavië in de aanloop naar verkiezingen in het land op 20 oktober. De sancties volgens op acties die het land destabiliseren en die mogelijk worden aangestuurd vanuit Rusland.

ANP

„Moldavië is een klein en kwetsbaar land in Europa dat enorm wordt ondermijnd door Rusland”, reageerde minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp na een vergadering met EU-ministers in Luxemburg. „Na Oekraïne is dit het volgende kwetsbare land.”

Veldkamp vertelde dat er direct vanuit de Luxemburgse vergadering een aantal ministers uit de Baltische staten en Noord-Europa richting Moldavië is vertrokken om de bevolking daar duidelijk te maken dat „wij staan voor de pro-Europese koers van jullie regering”.

Hijzelf was om diezelfde reden op Prinsjesdag in Moldavië, vertelde Veldkamp. „Ik was toen ook de ‘designated surviver’”, voegde hij er nog aan toe met verwijzing naar het gebruik dat één bewindspersoon er niet bij is op Prinsjesdag voor het geval er een ramp gebeurt en de hele regering wordt getroffen.

De sancties tegen Moldavië zijn gericht op sleutelfiguren in de regio Gagaoezië, een autonome regio van Moldavië die sterk op Rusland is gericht. Van de getroffen figuren worden de Europese tegoeden bevroren en ze mogen niet meer naar de EU reizen.

Op 20 oktober houdt Moldavië behalve presidentsverkiezingen ook een referendum over de vraag of het land op termijn wil toetreden tot de Europese Unie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer