Buitenland
Franse onderzoeker krijgt in Rusland drie jaar gevangenisstraf

De Franse onderzoeker Laurent Vinatier heeft in Rusland drie jaar gevangenisstraf gekregen voor het overtreden van de ‘buitenlandse agent’-wetgeving. Hij zit daar sinds begin juni vast.

ANP

Vinatier werd vervolgd voor het verzamelen van militaire gegevens zonder een registratie als ‘buitenlandse agent’. Vinatier gaf in juni toe dat hij zich niet had geregistreerd en zei hij niet te weten dat dit nodig was. De wetgeving wordt in Rusland gebruikt om de oppositie en Kremlincritici aan te pakken, vooral Russische staatsburgers.

De 48-jarige Fransman is adviseur van een Zwitserse conflictbemiddelingsgroep en heeft veel onderzoek gedaan naar Rusland en andere voormalige Sovjetstaten. De Franse president Emmanuel Macron ontkende eerder dat Vinatier voor de Franse staat werkt en riep op tot Vinatiers vrijlating. De president zei dat de „propaganda” tegen Vinatier „niet overeenkomt met de realiteit”.

Vinatier mocht na de uitspraak niet met de media praten, maar hield voor de zitting een toespraak. Daarin zei hij „volledige schuld” te erkennen en vroeg hij om genade en rechtvaardigheid bij het bepalen van zijn straf. De Fransman bood ook zijn excuses aan voor het overtreden van de Russische wet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer