Binnenland
Gebruik lachgas onder volwassenen verder gedaald

Het gebruik van lachgas is het afgelopen jaar opnieuw gedaald, meldt het Trimbos-instituut op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse gezondheidsenquête die het uitvoert samen met gezondheidsinstituut RIVM en statistiekbureau CBS. Vergeleken met 2022 verminderde het gebruik van lachgas als recreatief roesmiddel door volwassenen van 1,3 procent naar 0,9 procent van die groep.

ANP

Al sinds 2019 daalt het gebruik van lachgas onder volwassenen geleidelijk. Het recreatieve gebruik van het spul werd met ingang van vorig jaar verboden door de extra kans op ongelukken, zenuwschade en verlamming, maar de daling in het gebruik zette dus al eerder in, volgens het Trimbos mogelijk door alle media-aandacht.

Het goedkope gas werd vooral gebruikt door jongvolwassenen van 18 tot en met 29 jaar. In deze leeftijdsgroep daalde het gebruik van 5,6 procent in 2022 naar 3,5 procent in 2023.

Cannabis was in 2023 de populairste drug. Ruim een miljoen volwassenen gebruiken weleens hasj of wiet. Op de tweede plaats stond ecstasy (3,8 procent) en daarna cocaïne (2,2 procent), amfetamine (1,3 procent), 3-MMC (1,3 procent), ketamine (1,2 procent) en paddo’s (1,0 procent). Minder dan 1 procent van alle volwassenen gebruikte LSD, GHB, heroïne en/of lachgas.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer