Kerk & religie
Nieuwe fase inloophuis Rotterdam ZuidRijk met benoeming missionair pionier

Elwin Dekker (49) uit Serooskerke is benoemd als missionair-pionier in Rotterdam-Zuid. Zijn benoeming vloeit voort uit een „unieke samenwerking” tussen de gereformeerde gemeente (Bethelkerk) en de hervormde gemeente (Maranathakerk) in de Maasstad.

Inloophuis ZuidRijk in de Rotterdamse wijk Zuidwijk opende in 2018 de deuren. beeld Roel Dijkstra
Inloophuis ZuidRijk in de Rotterdamse wijk Zuidwijk opende in 2018 de deuren. beeld Roel Dijkstra

Dekker is ouderling in de gereformeerde gemeente in Oostkapelle. Enkele jaren geleden verkocht hij zijn ict-bedrijf en begon hij in deeltijd een hbo-studie theologie. Als vrijwilliger is hij betrokken bij missionair werk in Antwerpen-Merksem en Vlissingen. In Vlissingen blijft hij voorlopig actief, naast zijn aanstelling voor 20 uur per week in Rotterdam per 1 januari.

In februari 2018 opende inloophuis ZuidRijk in de Rotterdamse wijk Zuidwijk de deuren. De gereformeerde gemeente (gg) en de protestantse gemeente Slinge sloegen daarvoor de handen ineen. Wijkbewoners kunnen in ZuidRijk onder meer terecht voor een praatje en een warme maaltijd.

„De vrijwilligers komen vooral uit de Bethelkerk”, zegt Joop Noordzij, ouderling in de gg en voorzitter van de stichting Zuidrijk-missionair. „In het begin was ook Dick van den Boogaart als pionier bij ZuidRijk betrokken. Hij ging in 2019 met pensioen. De afgelopen jaren werd al het werk gedaan door vrijwilligers.”

Terwijl de aandacht van de protestantse gemeente Slinge zich gaandeweg meer concentreerde op de wijk Pendrecht, ontstond er een nieuwe samenwerking tussen de gg en de hervormde gemeente die samenkomt in de Maranathakerk in Rotterdam-Zuid, vertelt Noordzij. Gezamenlijk maakten zij de benoeming van Dekker mogelijk.

Waarom is er nu voor gekozen een missionair pionier te benoemen?

„We gaan hiermee een nieuwe fase in. Vanaf het begin was het onze visie dat we vanuit het inloophuis een gemeenschap wilden vormen die zou uitgroeien tot een gemeente voor bewoners van de wijk. Het huidige team van vrijwilligers heeft de afgelopen jaren veel opgebouwd. Er komt een vaste groep van dertig tot veertig mensen naar de maaltijden. Twee jaar geleden zijn we begonnen met een samenkomst eens in de twee weken op zondag, afgewisseld met een Bijbelstudie in de andere week. Op dit moment zijn er twee mensen die doopcatechese willen volgen. Om dit werk verder uit te bouwen, is er iemand nodig die hier meer tijd in kan steken. Bij de benoeming van Dekker is behalve de Maranathakerk ook de IZB (vereniging voor zending in Nederland, MB) betrokken.”

Wat wordt de belangrijkste taak van de pionier?

„Contact leggen met nieuwe doelgroepen en het bestaande werk uitbouwen. We bereiken nu met de inloop en de maaltijden vooral ouderen die eenzaam zijn, maar in de wijk wonen ook jongeren en allochtonen, met wie er veel minder contact is. Ook zal Dekker meedraaien in het team van mensen die bij toerbeurt de zondagse samenkomsten leiden en regelmatig zijn gezicht laten zien bij maatschappelijke activiteiten in het inloophuis.”

Wat hoopt u op de langere termijn te bereiken?

„We hebben geen strak tijdpad, maar een volgende stap is dat de pionier wordt bevestigd als evangelist met sacramentsbevoegheid. Die mogelijkheid bestaat binnen de Protestantse Kerk in Nederland. We hopen dat er uiteindelijk in Zuidwijk een zelfstandige gemeente ontstaat, die dan onderdeel wordt van de PKN, waar de Bijbelse boodschap in lijn met de Reformatie op een eenvoudige en bij de wijk passende manier wordt gebracht.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer