Inloophuis HHK in Oosterhout van start: „Een deur geopend”
In het Brabantse Oosterhout is zaterdag het inloophuis Oosterhart geopend. „Er is ons in Oosterhout een geopende deur gegeven. De deur staat letterlijk open voor iedereen. Wie hier komt, is welkom voor een gesprek.”
Voorbijgangers in de winkelstraat de Keiweg in Oosterhout kijken wat verbaast naar de man in zijn keurige pak die op een krukje staat voor een winkelpand aangekleed met ballonnen. Het is Bert van den Heuvel, voorzitter van Stichting Evangelisatie Oosterhout. Hij heet de tientallen bezoekers van het inloophuis van harte welkom. Niet alleen de bezoekers van deze zaterdag zijn welkom, maar ook alle inwoners van Oosterhout, de winkeliers uit de omgeving en alle vrijwilligers. Van den Heuvel: „Al jarenlang wordt er geëvangeliseerd in Oosterhout. Ik heb al vaker voor dit pand gestaan. Maar dat deed ik omdat het leegstond. Je gaat toch niet pontificaal voor de deur van een winkel die open is, staan. Ik had nooit kunnen denken dat we in ditzelfde pand nog eens een inloophuis zouden hebben.”
Na de huur van het pand werd het met behulp van een legertje vrijwilligers in zes weken verbouwd, geschilderd en ingericht als inloophuis.
Levensvragen
Het pand in Oosterhout –met de naam ”Oosterhart”– wordt de basis van evangelist Corné de Geus, die in juni werd uitgezonden vanuit de hersteld hervormde gemeente te Leerbroek. Stichting Evangelisatie Oosterhout, waar het inloophuis onder valt, gaat uit van de classis Zuidoost van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) en staat onder ambtelijke verantwoordelijkheid van de gemeente in Leerbroek.
Plannen voor de komende tijd zijn er genoeg, vertelt voorzitter Van den Heuvel: „We organiseren koffie-ochtenden, maaltijden, ouderenbijeenkomsten en workshops. Mensen kunnen hier rustig binnenlopen, een bakje koffie drinken en een praatje maken. Dat kan over levensvragen gaan, maar het mag ook een praktische vraag zijn. Wel hebben al onze bijeenkomsten een duidelijk Bijbelse insteek. Er zijn ook Bijbelstudiemomenten, kinder- en tienerclubs, muzikale bijeenkomsten en zondagse samenkomsten.”
Het inloophuis krijgt naast de evangeliserende ook een maatschappelijke functie. Van den Heuvel: „Je moet dan denken aan een naaicursus, of een workshop over het beter leren omgaan met geld of het leren van de Nederlandse taal.”
Oude Paden
Na de voorzitter neemt evangelist De Geus het woord. „Er is ons in Oosterhout een geopende deur gegeven. De deur van het inloophuis staat letterlijk open voor iedereen. Wie hier komt, is welkom voor een gesprek. We zullen onze bezoekers altijd wijzen op Jezus Christus, die in Johannes 10:9 Zelf zegt: „Ik ben de Deur; indien iemand door Mij ingaat, die zal behouden worden.””
Het moment van de officiële opening is aangebroken. Het rode lint dat voor de deuropening is gespannen, wordt doorgeknipt door Suzan Nitalessy, die al jaren Bijbelstudie volgt in Oosterhout en die dit jaar haar huis openstelde voor de Bijbelstudiegroep.
Terwijl buiten in de verte een draaiorgel hoorbaar is, drommen de aanwezigen het inloophuis in om dat te bekijken. Aan de muur hangt een plaat van de brede en de smalle weg. In de boekenkast liggen exemplaren van de Levensbron. In de zithoek staat een bankstel om ontspannen een gesprek te voeren. In de krantenbank prijken de bladen Terdege en Oude Paden, op tafel een driedelige Statenbijbel, kaarsjes en koffiekopjes. Achterin in de hoek zijn zelfgemaakte spullen en cadeauartikelen te koop.
Draaiorgel
Buiten loopt een ouder echtpaar langs. Ze kijken wat onderzoekend naar het inloophuis. Na een paar meter draaien ze om en lopen terug. Een van de vrijwilligers vangt hen en op maakt een praatje. Over de vrijwilligers zegt voorzitter Van den Heuvel: „De landelijke kerk heeft evangelisatiecursussen gegeven. Die zijn altijd goed bezocht. Maar er zijn nog vrijwilligers nodig om dit inloophuis draaiende te houden.”
Jan de orgelman heeft ondertussen zijn draaiorgel bij de deur van het inloophuis geparkeerd. En zo klinken er bekende klanken door de Oosterhoutse winkelstraat: „Blijf bij mij, Heer’, want d’ avond is nabij. De dag verduistert, Heere, blijf bij mij! Als and’re hulp m’ ontbreekt, geluk m’ ontvliedt, der hulpelozen hulp, verlaat mij niet.”
Voorbijgangers blijven staan luisteren. Sommige mensen neuriën zachtjes mee met de muziek. Terwijl de gesprekken weer worden hervat en mensen het pand in- en uitlopen gaat het draaiorgel onverdroten verder met een volgend nummer: „Als een hert dat verlangt naar water, zo verlangt mijn ziel naar U. U alleen kunt mijn hart vervullen, mijn aanbidding is voor U.” Het Evangelie is hoorbaar en zichtbaar in Oosterhout.