Mag Schot nabij abortuskliniek zelfs thuis niet meer bidden?
Christenen in Edinburgh die dicht bij een abortuskliniek wonen, zijn bang dat ze –als gevolg van nieuwe wetgeving– hoge boetes zullen krijgen als iemand ziet of hoort dat ze in hun eigen huis of tuin aan het bidden zijn.
Steen des aanstoots is een nieuwe wet die vorige week in heel Schotland van kracht werd. De wet garandeert „veilige toegangszones” van 200 meter rond alle abortusklinieken. Wie binnen deze zones personeel of cliënten van de klinieken „lastig valt of verontrust”, kan een boete van maximaal 10.000 pond (bijna 12.000 euro) krijgen.
Inwoners van Edinburgh die binnen een straal van 200 meter van een van de abortusklinieken wonen, kregen onlangs een brief van de overheid met daarin uitleg over de nieuwe wet. In deze brief worden deze inwoners gewaarschuwd dat ook „activiteiten op een privéplek (zoals een huis) in het betreffende gebied een overtreding kunnen zijn als ze binnen de zone gezien of gehoord kunnen worden en opzettelijk of onvoorzichtig worden uitgevoerd”.
Ongelooflijk
Die waarschuwing heeft tot onrust geleid onder christenen die in de bufferzone wonen, maar ook onder christenen elders. Een inwoonster van Edinburgh zei tegen The Telegraph dat ze onaangenaam verrast was door de brief van de overheid. „Als christen bid ik de hele tijd”, zei de jonge vrouw. „Om te bedenken dat dit nu een strafbaar feit zou kunnen zijn, zelfs in de buurt van mijn eigen huis, is echt ongelooflijk.”
Michael Robinson, directeur van de Society for the Protection of Unborn Children, sprak tegenover datzelfde dagblad van een „sinistere en diep orwelliaanse richtlijn”.
Hij laakte het feit dat nu de suggestie wordt gewekt dat „in stilte bidden in je voortuin, of zelfs in je voorkamer, als je daar vanaf de straat gezien of gehoord wordt” door de overheid gecontroleerd gaat worden. Of dat het op het raam van je eigen huis plakken van „een Bijbeltekst die zegt dat alle leven heilig is” hoge boetes zou kunnen opleveren.
Waanzin
In eenzelfde geest reageerde Andrea Williams, directeur van Christian Concern, op de website van Premier Christians News. „Dit klinkt als waanzin en dat is het ook. Het is het monddood maken van elke afwijkende mening of twijfel over de hele abortuskwestie.”
Een woordvoerder van de Schotse regering zei dat „de veilige toegangszones zijn ontworpen om het recht van vrouwen op toegang tot gezondheidszorg te handhaven” en dat „deze wetgeving beslist niet bedoeld is om bepaald gedrag, zoals bidden, te criminaliseren”.
Soortgelijke wetgeving als in Schotland zal eind oktober in heel Engeland en Wales van kracht worden.