Buitenland

Lichtpuntje voor Britse prolifeorganisaties

Het mag in het Verenigd Koninkrijk nooit strafbaar zijn als vrouwen een abortus ondergaan of daarvoor plannen maken. Een groep Britse parlementariërs wilde dinsdag steun krijgen voor die wetswijziging. De poging mislukte.

Lieke Pippel
24 November 2021 11:03
Het Britse Lagerhuis voerde dinsdag een debat over vier voorstellen over abortus. De Britse prolifeorganisatie Right to Life noemde de uitkomst „een belangrijke overwinning.” beeld AFP, Jessica Taylor
Het Britse Lagerhuis voerde dinsdag een debat over vier voorstellen over abortus. De Britse prolifeorganisatie Right to Life noemde de uitkomst „een belangrijke overwinning.” beeld AFP, Jessica Taylor

Een belangrijke overwinning, zo noemde de Britse prolifeorganisatie Right to Life dinsdag de ontbrekende steun voor een aanpassing van de strafbare feiten in het Verenigd Koninkrijk. De parlementariërs, onder leiding van Maria Miller (Conservatieve Partij) en Diana Johnson (Labour), vinden het onwenselijk dat strafrechtelijk vervolging mogelijk is van vrouwen die zonder wettelijke toestemming een zwangerschap af laten breken. Zij riepen op om kwetsbare vrouwen te steunen. „Als een wanhopige vrouw probeert haar zwangerschap te beëindigen, willen we dan echt dat ze geen medische hulp zoekt uit angst voor arrestatie of vervolging”, vroeg Miller zich dinsdag in het Lagerhuis hardop af.

Andere parlementsleden steunden het betoog niet; zij kwamen juist met drie voorstellen die haaks staan op die van Miller en Johnson. De conservatieve Fiona Bruce diende met meerdere collega’s uit verschillende politieke partijen een voorstel in om de abortusgrens in het land te verlagen van 24 weken naar 22 weken. Het Verenigd Koninkrijk heeft, net als Nederland, een van de ruimste abortuswetten in Europa. De discussie over het verlagen van de abortusgrens is niet nieuw, deze is ook in Nederland gevoerd, in de wetenschap dat ongeboren kinderen eerder levensvatbaar zijn.

Twee andere voorstellen kwamen van Carla Lockhart, Lagerhuislid namens de protestantse Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP). Zij wil dat abortus op basis van het geslacht van het ongeboren kind wordt verboden. Lockhart stelde in het Lagerhuis dat „er dringend juridische verduidelijking nodig is over abortus op basis van geslachtsselectie, in het belang van vrouwen en de vermiste meisjes die het slachtoffer zijn van deze weerzinwekkende praktijk.”

Discriminatie

Daarnaast zette het DUP-lid zich met een groep parlementariërs in om een abortusgrens in te voeren voor zwangerschappen die worden afgebroken vanwege een ongeboren kind met een handicap. In Engeland, Schotland en Wales mag een kind met bijvoorbeeld het syndroom van Down tot de geboorte worden geaborteerd. Lockhart wijst erop dat de huidige wet in strijd is met het verbod op discriminatie op grond van een handicap. Als er een abortusgrens van 24 weken geldt, dan moet deze volgens haar in alle gevallen gelden.

De drie voorstellen die prolifeorganisaties steunen zijn, in tegenstelling tot die van Miller en Johnson, niet ingediend om daadwerkelijk op dit moment een wetswijziging in het land in gang te zetten, maar om een debat aan te wakkeren, te onderzoeken of er in het Lagerhuis genoeg steun voor is en draagvlak te creëren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer