Binnenland
Politiebonden tegen kabinet: bescherm hulpverleners jaarwisseling

De politiebonden roepen het kabinet opnieuw op om werk te maken van een landelijk vuurwerkverbod. Verschillende lokale vuurwerkregels maken handhaving moeilijk, en bovendien hebben hulpverleners rond de jaarwisseling nog altijd te maken met gevaarlijke werkomstandigheden.

ANP

„Het kabinet kijkt weg als het gaat om geweld tegen hulpverleners en blijvend letsel, zoals tinnitus door gehoorschade. Ze moeten nu een streep trekken”, zegt NPB-voorzitter Nine Kooiman namens de drie politiebonden ACP, Equipe en NPB. „Als je deze mensen daadwerkelijk wil beschermen, verbied je als overheid zowel het afsteken als de verkoop van vuurwerk.”

De afgelopen jaren pleitten de politiebonden al vaker voor een landelijk vuurwerkverbod, maar tot op heden is daar vanuit de overheid geen gehoor aan gegeven. „De druk in de samenleving loopt wel op”, ziet Kooiman. „Het geweld en het blijvende letsel dat hulpverleners oplopen is te bizar voor woorden.” Ook spreekt ze van een dubbele moraal wanneer gemeenten een lokaal vuurwerkverbod instellen, terwijl vuurwerk gewoon verkocht wordt. Er is een risico dat er dan een waterbedeffect ontstaat naar omliggende gemeenten zonder vuurwerkverbod. Lokale regels, zoals een lokaal afsteekverbod of vuurwerkvrije zones, zijn voor de politie niet werkbaar, zegt Kooiman. „Als je landelijke regels hebt, kun je eenduidig handhaven. Nu is dat onmogelijk.”

De bonden hadden aan de politie gevraagd om maatregelen te nemen om het werk veilig te kunnen doen. Zo worden agenten nu bijvoorbeeld getraind om beter op te kunnen treden tegen groepen mensen die vuurwerk naar de hulpverleners gooien. Ook zet de politie gedurende het hele jaar in op het opsporen van explosieven en start er binnenkort een pilot met nieuwe gehoorbescherming.

De nieuwe minister van Justitie en Veiligheid David van Weel doet binnenkort uit de doeken hoe hij over vuurwerk en een eventueel verbod denkt. Eerder zagen zeker drie van de vier regeringspartijen, Van Weels eigen VVD en coalitiepartners PVV en BBB, daar weinig in. GroenLinks-PvdA en de Partij voor de Dieren werken al enige tijd aan een eigen wet om consumentenvuurwerk te verbieden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer