Binnenland
Herdenking 80-jarige bevrijding van Overloon

De bevrijding van Overloon tachtig jaar geleden wordt zaterdag en zondag herdacht. Het Noord-Brabantse dorp werd op 14 oktober 1944 na zware gevechten bevrijd door de geallieerden. Bij de Slag om Overloon vielen veel doden, zowel Duitsers als geallieerden en veertig inwoners. Het dorp werd hierbij ook grotendeels verwoest. Bij de herdenking zijn zo’n dertig nabestaanden van Britse militairen aanwezig.

ANP

Zaterdag is de boekpresentatie van ‘Als de Lindeboom kon spreken’. Schrijver Kamil Aerts heeft hierin onder meer de Overloonse oorlogsslachtoffers een gezicht gegeven. Honderden mensen die al een exemplaar hebben gereserveerd, komen naar de presentatie om vervolgens het boek in ontvangst te nemen. Daarna komen de gasten, onder wie ook de Britse nabestaanden, samen om met elkaar in gesprek te gaan.

De dag erna is onder meer een kranslegging bij het Vrijheidsmonument op het 14 Oktoberplein in Overloon en een bijeenkomst in de H. Theobalduskerk met muziek en sprekers. Daarna lopen de gasten in een stille tocht naar de Overloon War Cemetery, waar de officiële herdenking plaatsvindt. Bij de graven staan ruim 190 verzamelde portretfoto’s van de gedode militairen. Mensen die de graven hebben geadopteerd, zijn hier ook bij aanwezig.

Gedurende het weekend worden er ook schilderijen tentoongesteld van Arthur Johnson, een Britse militair en tevens amateurschilder. Zijn kleinzoon Tim Corby heeft aan de hand van de schilderijen van zijn opa achterhaald dat hij meevocht tijdens de Slag om Overloon. Daarop heeft Corby de organisatie Stichting Overloon War Chronicles benaderd. De kleinzoon is zelf ook aanwezig bij de herdenkingsevenementen dit weekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer