Economie
Autobedrijven omlaag op verder positieve Europese beurzen

Verschillende autobedrijven stonden vrijdag bij het slot van de handelsweek op de Europese aandelenbeurzen in de min. Beleggers reageerden teleurgesteld op verkoopcijfers van Volkswagen en veranderingen aan de top bij Stellantis.

ANP

Vrijdag meldde Volkswagen een daling van de verkopen in het derde kwartaal. Teleurstellende resultaten bij Audi en problemen op de Chinese markt waren grotendeels verantwoordelijk voor de daling. Kredietbeoordelaar Moody’s heeft daarnaast de outlook van de Duitse autofabrikant verlaagd van stabiel naar negatief, aangezien het concern steeds slechter lijkt te presteren. Het aandeel Volkswagen werd 0,5 procent lager gezet

Ook Stellantis was in het nieuws. De topman van het autoconglomeraat kondigde zijn vertrek aan. Carlos Tavares legt in 2026 zijn functie neer, na het aflopen van zijn huidige termijn. Het moederbedrijf van Citroën, Fiat, Jeep en Peugeot, dat kampt met zwakke verkopen, maakte ook andere ingrepen in het topmanagement bekend. Zo vertrekken de financieel directeur en de Europese operationeel directeur ook bij het concern. Stellantis zakte 2,8 procent.

Verder was de stemming op de Europese beurzen wel positief. Op het Damrak noteerde de AEX-index bij het slot 0,5 procent hoger op 915,96 punten. De MidKap, met daarin de middelgrote fondsen, ging 0,2 procent vooruit naar 899,11 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen eindigden bij het slot op vrijdag tot 0,9 procent hoger.

Andere Europese branchegenoten uit de auto-industrie gingen al dan niet mee in de daling. BMW ging 1,1 procent omlaag en Mercedes-Benz klom juist 1,1 procent. Renault steeg 0,2 procent.

In de AEX was informatieleverancier Wolters Kluwer de grootste stijger, met een plus van 1,2 procent. Voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich eindigde onderaan, met een verlies van 0,8 procent. Staalconcern ArcelorMittal maakte een verlies van eerder op de dag goed en eindigde met een kleine winst van 0,3 procent, ondanks dat het door JPMorgan van de kooplijst werd gehaald.

Bij de kleinere fondsen stond TomTom bovenaan. De navigatiespecialist boekte iets minder omzet in het derde kwartaal en leed opnieuw verlies. Het verlies was wel bijna de helft minder dan een jaar eerder. Het aandeel werd 5,9 procent meer waard.

De euro was 1,0950 dollar waard, tegen 1,0927 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 75,29 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,6 procent tot 78,90 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer