Buitenland
Oekraïne onderzoekt dood journalist in Rusland als oorlogsmisdaad

De Oekraïense openbare aanklager doet onderzoek naar de dood van een Oekraïense journalist in Russisch gevangenschap als een mogelijke oorlogsmisdaad. De 27-jarige Viktoria Rosjtsjyna verdween in augustus 2023 tijdens een reportage in Oost-Oekraïne en de Oekraïense ombudsman voor de mensenrechten zei donderdag dat ze was overleden.

ANP

Het is niet duidelijk waaraan Rosjtsjyna precies is overleden, maar de aanklagers onderzoeken haar dood als moord. Rusland heeft nog niets losgelaten over haar dood. Volgens de Oekraïense militaire veiligheidsdiensten stond Rosjtsjyna op een lijst met gevangenen die zou worden geruild en waren alle benodigde voorbereidingen voor haar vrijlating al getroffen.

Rosjtsjyna probeerde als journalist het dagelijks leven vast te leggen in gebieden die werden bezet door de Russen, zoals in Oost-Oekraïne of de Krim. Ze publiceerde voor onder andere Ukrainska Pravda en Radio Liberty. De hoofdredacteur van Ukrainska Pravda Sevhil Moesajeva omschrijft haar als een „ongelooflijk dapper” persoon die toegewijd was aan de journalistiek.

President Volodymyr Zelensky noemt haar dood „een zware klap” voor Oekraïense journalisten. Hij sprak vrijdagochtend met de paus over Rosjtsjyna’s overlijden en vroeg hem te helpen om meer journalisten en publieke figuren in Russische gevangenschap vrij te krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer