Buitenland
Frankrijk ontbiedt ambassadeur Israël om geweld tegen UNIFIL

Frankrijk heeft de Israëlische ambassadeur in het land ontboden, omdat de Israëlische krijgsmacht geweld heeft gebruikt tegen posities van de VN-vredesmissie UNIFIL in het zuiden van Libanon. Vier blauwhelmen raakten gewond.

ANP

„Dit soort aanvallen zijn ernstige schendingen van het internationaal recht en moeten onmiddellijk stoppen”, verklaarde het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Frankrijk is een van de landen die militairen levert voor de vredesmacht. Meer dan 10.000 militairen uit ruim vijftig landen doen mee aan de missie. Donderdag raakten twee militairen uit Indonesië gewond en vrijdag twee uit Sri Lanka.

Eerder uitten ook al andere landen die meedoen aan de VN-missie kritiek op Israël. Italië zei dat er mogelijk sprake is van oorlogsmisdaden. De Duitse regering benadrukte dat „Israël net als andere landen het recht heeft om zichzelf te beschermen”, maar dat het beschieten van blauwhelmen „op geen enkele manier acceptabel is”.

China uitte „ernstige bezorgdheid” en kwam met een „krachtige veroordeling” van het geweld. Ierland verklaarde vrijdag eveneens „ernstig bezorgd” te zijn. De Ierse buitenlandminister noemde de „zeer ernstige verharding” van de houding van het Israëlische leger tegenover VN-troepen en VN-posten onacceptabel.

Ook andere landen zijn kritisch. Rusland is naar eigen zeggen „verontwaardigd” en eist dat Israël zich onthoudt van „vijandige acties” tegen militairen van UNIFIL. De Verenigde Staten zeiden „zeer bezorgd” te zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer