Buitenland
VN-missie Libanon bevestigt gewonden door nieuwe aanval

De VN-missie in Libanon (UNIFIL) bevestigt dat opnieuw militairen gewond zijn geraakt door een Israëlische aanval in het zuiden van het land. Het gaat om twee Sri Lankanen.

ANP

Volgens UNIFIL is het hoofdkantoor in Naqoura voor de tweede keer getroffen door explosies. Die vonden vrijdag plaats in de buurt van een uitkijktoren. „Vandaag stortten verschillende muren in bij de locatie nabij de Blauwe Linie in Labbouneh, toen een Israëlisch legervoertuig tegen de omheining botste en legertanks zich in de buurt van de VN-positie bewogen”, verklaart UNIFIL.

De missie laat weten dat de blauwhelmen op hun locatie bleven en dat extra militairen werden gestuurd om te helpen en de positie te versterken. Een slachtoffer is naar het ziekenhuis in Tyre gebracht, de ander wordt in Naqoura behandeld.

„Deze voorvallen brengen opnieuw VN-vredestroepen, die op verzoek van de Veiligheidsraad volgens resolutie 1701 in Zuid-Libanon dienen, in groot gevaar.” Een opzettelijke aanval wordt omschreven als een „ernstige schending” van het internationaal humanitair recht en de resolutie van de VN-Veiligheidsraad. UNIFIL verklaart verder dat de veiligheid van VN-personeel en -eigendommen moet worden gegarandeerd en dat de onschendbaarheid van VN-gebouwen moet worden gerespecteerd.

UNIFIL is sinds 1978 aanwezig in Libanon. De blauwhelmen zijn actief bij de Blauwe Linie, die in 2000 door de Verenigde Naties werd ingesteld om te kunnen controleren of Israëlische troepen het zuiden van Libanon hadden verlaten. Israël was dat gebied in de jaren zeventig binnengevallen en had het bezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer