Buitenland
Italiaanse migrantencentra in Albanië geopend

De twee omstreden migrantencentra die Italië heeft opgezet in Albanië zijn vanaf vrijdag operationeel, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Volgens ambassadeur Fabrizio Bucci zijn de centra klaar om de eerste asielzoekers op te vangen.

ANP

De Italiaanse regering wil migranten die op zee worden opgepikt voortaan naar de opvangkampen in Albanië brengen, zodat ze daar hun asielaanvraag voor Italië kunnen indienen. In het eerste centrum bij de kusplaats Shengjin ondergaan de migranten een gezondheidscontrole en worden ze geïdentificeerd. Daarna worden ze naar Gjader gebracht om het verdere proces af te wachten. Daar is ook een kleine gevangenis gebouwd voor mensen die misdrijven plegen in de kampen. Er is in de opvangcentra plek voor maximaal 3000 migranten.

Het is voor het eerst dat een land uit de Europese Unie een deal heeft gemaakt met een land buiten de EU om migranten op te vangen. Het initiatief wordt met belangstelling gevolgd door andere landen die het aantal migranten in hun land willen beperken, maar krijgt ook veel kritiek. Volgens mensenrechtenorganisaties kunnen landen niet zomaar migranten verplaatsen naar een ander land. Mensen hebben het fundamentele recht om asiel aan te vragen. Bovendien zou het asielproces op deze manier veel langer duren.

Volgens de regering van de radicaal-rechtse Giorgia Meloni helpt het plan om mensensmokkel tegen te gaan. Albanië, dat lid wil worden van de EU, zou profiteren van de Italiaanse investeringen in het gebied en de opvangcentra zouden voor werkgelegenheid zorgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer