Binnenland
Archief Jo Coenen, ontwerper KNSM-eiland, in Rijkscollectie

Het archief van de toonaangevende architect en stedenbouwkundige Jo Coenen en zijn bureau wordt opgenomen in de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, die wordt beheerd door het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Het gaat om schetsen en ontwerptekeningen, maquettes, correspondentie en documentatie van circa vierhonderd architectonische en stedenbouwkundige projecten uit een periode van vijftig jaar.

ANP

Coenen, ook voormalig Rijksbouwmeester, is de architect van het gebouw waar het Nieuwe Instituut en de Rijkscollectie gehuisvest zijn. De nu 75-jarige Limburger was ook verantwoordelijk voor de herinrichting van het voormalige fabrieksterrein Céramique in Maastricht, het stedenbouwkundig ontwerp van het KNSM-eiland in Amsterdam, het Stadskantoor van Delft, het masterplan voor de Vaillantlaan door de fameuze Schilderswijk in Den Haag en de openbare bibliotheken in Amsterdam en Heerlen.

„De opname van het archief in de Rijkscollectie is niet alleen een belangrijke aanwinst voor onderzoekers en studenten, maar biedt ook tal van mogelijkheden om het werk van Jo Coenen toegankelijk te maken voor een breed, nationaal en internationaal publiek, door bijvoorbeeld tentoonstellingen, digitalisering of online presentaties”, aldus het Nieuwe Instituut, museum voor architectuur, design en digitale cultuur, over de aanwinst.

Een deel van het archief wordt direct voor een periode van tien jaar in bruikleen gegeven aan het Centre Céramique in Maastricht, waar Coenen resideert. De universiteit van Maastricht gaat ermee aan de slag met een speciaal onderzoeksprogramma.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer