Buitenland
Kyiv: twee Russische schepen bij De Krim beschadigd

Een Russisch raketschip en een patrouilleschip zijn met experimentele drones aangevallen, zegt een bron binnen de Oekraïense veiligheidsdiensten vrijdag. Donderdag zei Kyiv ook al een Russisch fregat te hebben beschadigd vlak bij de havenstad Sebastopol op de door Rusland bezette Krim. Volgens de bron gaat het om hetzelfde raketschip.

ANP

Oekraïne valt Russische posities op De Krim de laatste tijd geregeld aan met drones en raketten. Het is een strategisch belangrijke positie voor Rusland. Volgens Kyiv zou het verwoesten van de Russische vloot op de Zwarte Zee de strijd sneller tot een Oekraïense overwinning brengen.

De Zwarte Zee is een belangrijke route over water naar de rest van de wereld. Oekraïense transportschepen bijvoorbeeld varen via de Zwarte Zee naar landen om graan te leveren. Onder de zogeheten graandeal hadden Kyiv en Moskou afgesproken dat dat veilig kon, Rusland zou de Oekraïense transportschepen niet aanvallen. Veel landen zijn afhankelijk van Oekraïens graan. Moskou trok zich eerder dit jaar terug uit de graandeal. Die zou vooral in het voordeel werken van Oekraïne, terwijl Russische producten nog steeds aan sancties onderhevig waren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer