Binnenland
Vrijwilligheid fietshelm staat voorop, zegt Madlener

Minister Barry Madlener (Infrastructuur) moedigt Nederlanders aan om een fietshelm te dragen. Komend jaar komt hij met een campagne met als doel dat een kwart van de Nederlanders binnen tien jaar fietst met een helm op. Maar een helmplicht voor fietsers is voor de minister geen optie, zegt hij tegen ANP. „Vrijwilligheid staat voorop. Mensen moeten zich niet betutteld voelen.”

ANP

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kwam afgelopen vrijdagavond al zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven met een ‘strategie’ om fietshelmen te promoten. „Puur toeval”, zegt Madlener. „Ik vind het een heel mooi voornemen.” De campagne moet jaarlijks tientallen verkeersdoden en honderden gewonden schelen.

Madlener vindt het nog te vroeg om te zeggen of Nederland een echt fietshelmland wordt. In eerste instantie richt zijn campagne zich op forenzen, senioren en ouders van jonge kinderen. „Ik zou hopen dat vooral die groepen als eerste die helm opzetten.” De minister neemt zich voor om zelf ook vaker een helm te gaan dragen. „Als ik met mijn zoontje fiets, doe ik het al. Maar als ik zelf fiets niet altijd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer