Buitenland
Afghaan in VS gearresteerd voor beramen aanslag verkiezingsdag

Het Amerikaanse ministerie van Justitie dient aanklachten in tegen een Afghaanse staatsburger die uit naam van ISIS een terroristische aanslag wilde plegen op de verkiezingsdag in de Verenigde Staten, aldus het ministerie. De FBI arresteerde maandag in Oklahoma City de 27-jarige man, N. Tawhedi. Dinsdag verscheen hij voor het eerst voor de federale rechtbank en werden de aanklachten tegen hem openbaar gemaakt.

ANP

Tawhedi wordt beschuldigd van samenzwering en poging tot materiële steun aan ISIS, wat hem een maximale gevangenisstraf van 20 jaar kan opleveren. Ook is hij aangeklaagd voor het aannemen van een vuurwapen om een misdrijf mee te plegen, wat bij veroordeling tot een maximale gevangenisstraf van 15 jaar kan leiden.

De Afghaanse man en zijn minderjarige zwager zouden aanhangers van ISIS zijn en stappen hebben ondernomen om een aanslag uit te voeren. Zo probeerden ze hun familiehuis te verkopen, verhuisden ze hun families naar het buitenland en kochten ze wapens en munitie in. „Hun uiteindelijke doel was om een gewelddadige aanslag in de Verenigde Staten te organiseren in naam van ISIS”, aldus de aanklagers.

De FBI zag gegevens in waaruit bleek dat Tawhedi ISIS-propaganda heeft bekeken. Ook droeg de 27-jarige bij aan een liefdadigheidsinstelling die „ISIS als front gebruikt en die geld naar ISIS doorsluist”. Tawhedi zou naar toegang tot bewakings- en beveiligingscamera’s hebben gezocht in Washington DC en controleerde webcams waarop het Witte Huis en het Washington Monument te zien zijn. In een bericht op Telegram stuurde Tawhedi naar een persoon die in verband wordt gebracht met terroristische activiteiten dat hij twee kalasjnikovs had gekocht en 500 kogels had besteld, schrijf het Amerikaanse CBS News.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer