Binnenland
Een derde basisscholen geeft te weinig gym, zegt Mulier Instituut

Een derde van de basisscholen lukt het niet om de leerlingen twee uur gym per week te geven. En dat is sinds afgelopen schooljaar wel verplicht. Vooral in groep 1 en 2 lukt het scholen niet om aan de wettelijke norm te voldoen, meldt het Mulier Instituut.

ANP

Volgens het onderzoeksinstituut wijten scholen het niet voldoen aan de norm aan onder meer een tekort aan accommodatie en volle lesroosters. Volgens de onderzoekers staat het bij veel achterlopende scholen ook niet hoog op de prioriteitenlijst om de situatie snel te verbeteren. Zij vinden dat zorgwekkend.

In 2020 is een wet aangenomen die scholen sinds vorig schooljaar verplicht om minimaal negentig minuten bewegingsonderwijs per week te geven. Destijds voldeed iets minder dan de helft van de scholen nog niet aan de wettelijke verplichting. Het Mulier Instituut noemt de huidige situatie „niet héél veel beter”.

Het lukt scholen inmiddels wel goed om een bevoegde groepsleerkracht of een echte gymleraar de gymlessen te laten geven.

Staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) vindt dat scholen „hun uiterste best moeten doen om wél twee keer per week 45 minuten gymles te geven”. Ze geeft aan dat scholen en gemeenten zich drie jaar hebben kunnen voorbereiden op deze norm.

Haar ministerie laat verder weten dat scholen tot en met vorig jaar gebruik konden maken van onder meer een subsidieregeling om het bewegingsonderwijs te stimuleren. De resultaten daarvan worden nog geëvalueerd om te bepalen of en welke steunmaatregelen er komen om ieder kind twee uur per week te kunnen laten gymmen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer