Binnenland
Doorstroomlocatie Oekraïners Heerenveen laat geen mensen meer toe

De doorstroomlocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Friesland zit vol en laat voorlopig geen nieuwe vluchtelingen meer binnen. Alle 75 plekken in Heerenveen zijn bezet en de doorstroom ligt nagenoeg stil, meldt de gemeente Heerenveen.

ANP

Al langer zijn er te weinig opvangplekken voor Oekraïners bij gemeenten. In Heerenveen is een noodopvang, ofwel een HUB, waar de Oekraïners maximaal drie dagen kunnen verblijven om dan naar een locatie ergens in Friesland of elders in Nederland te gaan waar ze langer kunnen blijven.

„Maar gemeenten hebben nauwelijks tot geen plaatsen voor de vervolgopvang van deze vluchtelingen”, meldt de gemeente Heerenveen. „Daardoor verblijven vluchtelingen soms wel tot drie weken in de noodopvang. Ze verblijven gedurende die tijd in slaapzalen met veldbedden.”

Burgemeester Avine Fokkens noemt het besluit „heel naar en vervelend”, maar zegt niet anders te kunnen. „We hebben het hier in Heerenveen over gezinnen met kinderen. Of moeders met kinderen. Die kan je niet tot drie weken op een veldbed laten bivakkeren.”

De gemeente wil eerst de 75 mensen die nu in de noodopvang zitten een andere plek geven en de HUB goed schoonmaken voordat die weer open kan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer