Binnenland
Dierenorganisaties zien veel misgaan bij vervoer Ierse kalveren

Tijdens transporten van Ierse kalveren naar Nederland worden door de bedrijven structureel de dierenwelzijnsregels geschonden. Dat stellen dierenrechtenorganisaties Dier&Recht en Eyes on Animals. Zo lijden de kalveren bijvoorbeeld tientallen uren achtereen honger en dorst. Ook worden kalveren geslagen en hardhandig versleept. Een deel van de dieren overlijdt zelfs.

ANP

Dier&Recht en Eyes on Animals deden samen met een Franse en Ierse dierenwelzijnsorganisatie onderzoek naar de kalvertransporten. Ze legden daarbij overtredingen op beeld vast, waaronder het slaan van kalveren met peddels en stokken en het verslepen van de dieren via de oren en staarten. Ook zijn stapels dode kalveren gefilmd op een verzamelplaats.

Verder melden de organisaties dat tijdens de overtocht van Ierland naar Frankrijk jonge kalveren meer dan dertig uur lang geen melk kregen, terwijl ongespeende kalfjes onderweg eigenlijk melk moeten krijgen. Ook konden kalfjes niet drinken doordat enkele gevolgde vrachtwagens te weinig of ondeugdelijke watersystemen hadden.

De dierenwelzijnsorganisaties roepen de Europese Commissie op in te grijpen en willen dat Nederland en Ierland boetes opleggen. „De kalfjes zijn nog maar kort bij hun moeder weg als ze al de vrachtwagens in moeten, tientallen uren over land en zee. Alles gaat hardhandig, want deze hongerige dieren hebben geen idee wat er van ze verwacht wordt en zuigen aan alles wat los en vast zit”, zegt Madelaine Looije van Eyes on Animals. „Wij leggen de misstanden bij internationale kalvertransporten vast door ze te volgen, te toetsen aan de wet en door er een einde aan te eisen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer