Binnenland
Schoof biedt ook senaat geen zicht op plan B voor asielnoodwet

Het kabinet houdt ook tegenover een kritische Eerste Kamer vast aan zijn streven naar het inzetten van het noodrecht om asielmigratie te beteugelen. Ook al neigt de senaat, waar de regeringspartijen geen meerderheid hebben, ernaar om aan te dringen op een keuze voor een spoedwet.

ANP

„Het kabinet gelooft in zijn aanpak” en blijft daarom kiezen voor het uitroepen van een asielcrisis en het buiten werking stellen van de asielwetgeving, zei premier Dick Schoof bij de verdediging van de Prinsjesdagplannen in de Eerste Kamer. Daar wil het kabinet nu alle aandacht en energie aan wijden, en niet ondertussen een spoedwet op stapel zetten voor het geval noodwetgeving niet blijkt te lukken.

Dat is voor partijen als het CDA reden om zich misschien toch al uit te spreken tegen die koers, zegt CDA-senator Theo Bovens. Eerder dachten zij erover het kabinet het voordeel van de twijfel geven als dat een spoedwet nog als alternatief zou overwegen.

Het kabinet werkt nog aan een „dragende motivering” voor de inzet van het noodrecht en verwacht hier in de derde week van oktober een besluit over te nemen. Bij die overweging wordt volgens Schoof meegenomen hoe de Eerste Kamer hier tegenaan kijkt, naast ook de Tweede Kamer en ambtenaren. Mocht de Eerste Kamer dinsdagavond een motie aannemen met het verzoek om naast een noodwet ook een spoedwet voor te bereiden, dan verwacht Schoof dat komende vrijdag te bespreken in de ministerraad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer