Binnenland
PVV-kabinetsleden geweerd bij VN-evenement voor vrouwenrechten

PVV-staatssecretarissen Vicky Maeijer en Ingrid Coenradie zijn volgende maand niet welkom op een bijeenkomst van een VN-organisatie voor vrouwenrechten in Enschede. Dat bevestigt de politiek assistent van Maeijer na berichtgeving door De Telegraaf. Dat de staatssecretarissen van Langdurige Zorg en van Justitie geweerd worden, zou te maken hebben met hun partijkleur.

ANP

„Staatssecretarissen Coenradie en Maeijer vinden het ongehoord en onacceptabel dat uitgerekend een organisatie die staat voor vrouwelijk leiderschap en de rechten van vrouwen in het algemeen deze positie inneemt”, staat in een schriftelijke reactie namens de twee PVV-bewindslieden. „Welke politieke kleur je ook hebt; geweld tegen vrouwen is bij uitstek een onderwerp waar eensgezindheid ontzettend belangrijk is om dit hoog op de maatschappelijke agenda te krijgen en te houden.”

Een „verbolgen” Coenradie zegt tegen het ANP het „waanzin” te vinden dat ze niet welkom is. „Het moet niet uitmaken van welke partij je bent. We zijn één kabinet en hebben dus ook één standpunt.” Ze legt zich neer bij het besluit, „want ik ga niet smeken of ik daar langs mag komen, dat ga ik niet doen.”

Het gaat om de Nederlandse start van Orange the World, een jaarlijkse campagne van de VN tegen geweld tegen vrouwen. De gemeente Enschede, die het evenement op 25 november samen met de VN-organisatie UN Women organiseert, is „voornemens” zich terug te trekken als UN Women haar standpunt niet aanpast. Alle bewindslieden zijn volgens een woordvoerder van de gemeente welkom, ongeacht hun politieke kleur. Zij meldt ook dat de gemeente constant contact heeft met de VN-organisatie, maar zij kan niet zeggen wanneer er een besluit over de kwestie valt.

UN Women laat weten dat ze „onvoldoende regie” heeft gekregen bij de totstandkoming van het programma. „Zo zijn wij door de gemeente Enschede niet meegenomen in de communicatie richting de ministeries en bewindslieden, waardoor er onoverkomelijke verschillen zijn ontstaan over de vorm en inhoud van ons evenement”, aldus de VN-organisatie.

Wel gaat de organisatie proberen de aftrap „hoe dan ook” door te laten gaan in Enschede, „al dan niet met de gemeente”. Daarbij benadrukt een woordvoerder dat lokale organisaties al een halfjaar bezig zijn met het evenement. Ze meldt ook dat de PVV-staatssecretarissen welkom zijn, „mits zij accepteren dat zij tijdens de bijeenkomst kritisch bevraagd worden”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer