Binnenland
Natuurorganisaties stappen naar rechter om bescherming Noordzee

Stichting Doggerland en ARK Rewilding Nederland stappen naar de rechter om betere bescherming van natuurgebieden in de Noordzee af te dwingen. De natuurorganisaties vinden dat de Nederlandse overheid haar eigen wet over natuurbescherming niet nakomt.

ANP

„Er is een netwerk van beschermde gebieden dat het hele Noordzee-ecosysteem in leven moet houden. Maar dat verkeert al jaren in zeer slechte staat. De ongebreidelde groei van industrie in deze natuurgebieden kan zo niet doorgaan. We zitten in reservetijd: het is vijf over twaalf voor de Noordzee”, zegt Emilie Reuchlin, directeur van Stichting Doggerland.

De natuurorganisaties verzetten zich tegen de beheerplannen van de Klaverbank, het Friese Front en de Doggersbank. Nederland heeft deze natuurgebieden in 2016 aangewezen als beschermd Natura 2000-gebied. Door deze toewijzing is de overheid wettelijk verplicht een plan te maken voor de bescherming van de natuur. Volgens de organisaties worden de wettelijk verplichte natuurdoelen met deze beheerplannen echter niet gehaald.

„Als de bodem constant wordt omgewoeld, als er in de grond wordt geboord, en er oorverdovende knallen te horen zijn, kunnen we niet spreken van een daadwerkelijk beschermd natuurgebied. Zo kan de natuur zich niet herstellen”, zegt Karel van den Wijngaard van ARK Rewilding. „De natuur is in ademnood, maar de overheid kijkt weg van de maatschappelijke gevolgen. Dat is gewoon slecht beheer. Gelukkig beschermt de wet ons tegen politieke onwil en het kortetermijndenken. We moeten nu redden wat er te redden valt”, aldus Reuchlin.

Wanneer de rechtszaak dient, is nog niet bekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer