Binnenland
Opvang voor 50 minderjarige asielzoekers in Terwolde komt er niet

Vijftig alleenstaande minderjarige vluchtelingen worden niet opgevangen aan de Kadijk 7A in het Gelderse Terwolde. Daartoe heeft de gemeenteraad van Voorst maandagavond besloten. Zeven raadsleden waren voor het plan en elf tegen.

ANP

Bij de raadsvergadering was geen publiek welkom omdat er volgens de gemeente Voorst, waar Terwolde onder valt, aanwijzingen waren voor mogelijke onrust. Eerder bleek al dat niet alle inwoners van de gemeente zaten te wachten op de opvang. Ook zouden ambtenaren en raadsleden aangesproken zijn over dit onderwerp en in sommige gevallen ook bedreigd en geïntimideerd.

Tijdens de vergadering demonstreerden maandag zo’n vijftig mensen bij het gemeentehuis in Voorst, meldt een woordvoerder van de gemeente. De livestream van de vergadering werd met een beamer deels op het gemeentehuis geprojecteerd zodat de actievoerders samen konden kijken, ook maakten zij hierbij wat geluid.

Wethouder Peter Wormskamp die de opvang van vluchtelingen in zijn portefeuille heeft, is „teleurgesteld” na het besluit van de raad. Hij legt uit dat de gemeenteraad het college juist heeft aangespoord om snel iets te doen aan de opvang van vluchtelingen. De raad ging eerst akkoord met het stappenplan van het college om te komen tot noodopvang. Maar toen de locatie zich aandiende, veranderde het sentiment. „Het wordt voor mensen vaak pas spannend als iets in hun dorp, buurt of straat staat te gebeuren”, aldus Wormskamp.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer