Economie
Super Micro Computer opvallende stijger op lager Wall Street

Super Micro Computer was vrijdag een opvallende stijger op de aandelenbeurzen in New York. Het techbedrijf zei meer dan 100.000 grafische onderdelen te hebben geleverd in één kwartaal.

ANP

Ook meldde Super Micro Computer een nieuw koelsysteem voor datacenters te hebben geïntroduceerd. Klanten van het techbedrijf zouden daarmee minder energie kunnen verbruiken en minder aanschafkosten voor hardware hebben. Beleggers beloonden Super Micro Computer en hebben het aandeel 15,8 procent hoger gezet.

Verder was de stemming op Wall Street negatief, vooral door aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten. De Dow-Jonesindex daalde 0,9 procent op 41.954,24 punten. De brede S&P 500 zakte 1 procent tot 5695,94 punten. Techgraadmeter Nasdaq verloor 1,2 procent op 17,923,91 punten.

Ook de bijgestelde verwachtingen voor renteverlagingen door de Federal Reserve drukte op de aandelenhandel. Door een sterk banenrapport vorige week is de hoop op verdere grote renteverlagingen door de Fed om de economie te ondersteunen afgenomen.

Amazon daalde 3,1 procent. Analisten van de Amerikaanse bank Wells Fargo hebben het advies voor het webwinkelconcern verlaagd. Het aandeel van Apple zakte 2,3 procent, nadat een analist van zakenbank Jefferies stelde dat beleggers te hoge verwachtingen hebben van de nieuwe iPhones van het bedrijf.

Pfizer klom 2,2 procent. Starboard Value heeft een belang van ongeveer 1 miljard dollar genomen in het bedrijf. De activistische investeerder wil daarmee de druk op het worstelende farmaceutische concern opvoeren om de prestaties te verbeteren. Verder was chipontwikkelaar Nvidia een opmerkelijke stijger met een plus van 2,2 procent.

Door de aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten blijven de olieprijzen flink stijgen. Een vat Amerikaanse olie werd 3,9 procent duurder op 77,24 dollar. Brentolie werd 3,8 procent duurder op 81,03 dollar per vat. De euro was 1,0975 dollar waard, tegen 1,0976 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer