Economie
Politici VS beschuldigen Coca-Cola van profiteren van krimpflatie

Een Amerikaanse senator en een afgevaardigde in Washington hebben frisdrankproducenten Coca-Cola en PepsiCo en voedingsmiddelenproducent General Mills ervan beschuldigd over de ruggen van consumenten te profiteren van krimpflatie. Daarvan is sprake als de inhoud van een verpakking kleiner wordt, maar de prijs gelijk blijft.

ANP

„Helaas is deze prijsopdrijving een wijdverspreid probleem, waarbij bedrijfswinsten verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van de inflatie”, schrijven senator Elizabeth Warren en afgevaardigde Madeleine Dean in brieven aan de bestuursvoorzitters van de drie producenten.

PepsiCo, dat naast Pepsi cola ook de eigenaar is van 7Up, Lay’s chips en Quaker cruesli, wilde niet reageren tegen persbureau Bloomberg. General Mills en Coca-Cola, waaronder bijvoorbeeld Fanta en Sprite vallen, hebben nog niet gereageerd.

De Amerikaanse politici vroegen de drie bestuursvoorzitters verder de gemiddelde jaarlijkse prijzen tussen 2018 en 2024 van hun frisdranken en ontbijtgranen te delen. General Mills is het bedrijf achter bekende ontbijtgranen als Cheerios.

Het is niet de eerste keer dat grote snack- en frisdrankproducenten kritiek krijgen vanuit Washington om krimpflatie. President Joe Biden riep bedrijven in februari op hiermee te stoppen. „Doe me een lol. Het Amerikaanse publiek is het zat om voor de gek gehouden te worden”, stelde hij in een videobericht op socialmediaplatform X. Hij noemde geen bedrijven, maar in het filmpje werden wel producten getoond, zoals een zak Doritos-chips, een fles Gatorade-frisdrank en een pak Oreo-koekjes.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer