Binnenland
Madlener wil op vier stukken snelweg terug naar 130 per uur

Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) onderzoekt of de maximumsnelheid op vier „kansrijke” stukken snelweg weer terug naar 130 kilometer per uur kan. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om de A7 op de Afsluitdijk, de A7 tussen Zuidbroek en de Duitse grens, de A37 tussen knooppunt Holsloot en Zwartemeer en de A6 tussen Lelystad Noord en de Ketelbrug.

ANP

Het is nog niet zeker of de maximumsnelheid op die vier trajecten daadwerkelijk naar 130 kilometer per uur kan, schrijft Madlener. De volgende stap is een „verkennend onderzoek” naar de gevolgen voor de stikstofneerslag op beschermde natuur. De minister hoopt dat hij begin volgend jaar een besluit kan nemen.

Madlener komt uit op een totaal van 133 kilometer snelweg, waarbij hij elke rijrichting los meetelt. Op de 25 kilometer van de Afsluitdijk scheelt een verhoging van 100 naar 130 kilometer per uur zo’n 3,5 minuten.

In maart 2020 ging de maximumsnelheid tussen 06.00 en 19.00 uur naar 100 kilometer per uur. Die maatregel nam het kabinet destijds om de stikstofuitstoot van het verkeer terug te dringen. Coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben afgesproken om de snelheidslimiet „daar waar dat kan” terug omhoog te brengen.

Het is „niet realistisch” om dat op alle snelwegen te doen, erkent minister Madlener. Dat komt doordat hij op veel plekken weer maatregelen zou moeten nemen om de gevolgen van de stikstofuitstoot op de natuur tegen te gaan. „Een grootschalige aanpak zal jaren duren.” Madlener kiest daarom voor een „gefaseerde aanpak” waarbij hij sneller vooruitgang kan boeken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer