Economie
Shell bij stijgers in licht lagere AEX na handelsupdate

Shell behoorde maandag tot de stijgers in de AEX-index op het Damrak, na een handelsupdate. Het olie- en gasconcern zag de winstmarges op het raffineren van ruwe olie in het derde kwartaal stevig dalen.

ANP

Ook verwacht Shell, dat eind oktober met volledige resultaten komt, een klein verlies te lijden met zijn chemische bedrijfstak. Maar de inkomsten uit de handel in gas zullen in het derde kwartaal ongeveer gelijk blijven ten opzichte van het tweede kwartaal. Het aandeel klom 0,4 procent.

De AEX zag een eerdere openingswinst verdampen en noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager op 910,45 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 899,29 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren tot 0,2 procent. De DAX in Frankfurt zakte 0,3 procent na een daling van de Duitse fabrieksorders in augustus.

Techinvesteerder Prosus was de sterkste stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen, met een plus van dik 1 procent. Chipmachinefabrikant ASML sloot de rij met een verlies van 1,2 procent.

In de MidKap stond Galapagos bovenaan met een winst van ruim 4 procent. De biotechnoloog kondigde aan Oleg Nodelman te hebben benoemd tot bestuurslid. Nodelman is de oprichter van investeringsbureau EcoR1 Capital, dat sinds kort een van de grootste aandeelhouders van Galapagos is. EcoR1 meldde in augustus een belang van zo’n 10 procent in Galapagos en verklaarde dat het aandeel flink ondergewaardeerd is.

Air France-KLM klom 0,4 procent. KLM-topvrouw Marjan Rintel wil dat Brussel met financiële maatregelen komt om Europese luchtvaartmaatschappijen beter te laten concurreren met Chinese branchegenoten. Die hoeven namelijk niet om Rusland heen te vliegen en daardoor concurreren zij op een oneerlijke manier met Europese vliegmaatschappijen.

Alfen daalde 0,1 procent. Analisten van Bank Degroof Petercam hebben de laadpalenfabrikant van de verkooplijst gehaald.

In Parijs zette Ubisoft (plus 6 procent) de opmars voort. Het gamebedrijf werd vrijdag al meer dan 33 procent meer waard. Die stijging volgde op berichten dat grote aandeelhouders het bedrijf helemaal willen overnemen.

De euro was 1,0968 dollar waard, tegen 1,0959 dollar op vrijdag. De olieprijzen gingen verder omhoog. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent meer op 74,96 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 78,46 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer