Economie
Saudi’s kijken naar games om minder afhankelijk te zijn van olie

Het staatsinvesteringsfonds van Saudi-Arabië overweegt om zijn belangen in Nintendo en andere Japanse gamebedrijven te vergroten. Dat zou passen in het streven van Saudi-Arabië om economisch minder afhankelijk te worden van de oliewinning, heeft een bestuurder van het Saudische Public Investment Fund gezegd tegen het Japanse Kyodo News.

ANP

„Er zijn altijd kansen”, zei prins Faisal bin Bandar bin Sultan Al-Saud van de gamesafdeling van het fonds in een interview dat al plaatsvond tijdens de recente Tokyo Game Show en afgelopen weekend werd gepubliceerd. Daarbij verwees hij naar mogelijke extra investeringen.

Beleggers op de beurs in Tokio reageerden maandag meteen enthousiast. Spelcomputerfabrikant Nintendo won meer dan 4 procent aan beurswaarde en ook Sony, het bedrijf achter de PlayStation, hoorde bij de winnaars op de beurs.

Het staatsinvesteringsfonds, in de financiële wereld ook wel bekend als PIF, heeft volgens de recentste gegevens al bijna 9 procent van Nintendo in handen. Ook bezitten de Saudi’s ongeveer 9 procent van de aandelen van Koei Tecmo Holdings, bekend van gamebedrijven Koei en Tecmo. Verder hebben ze belangen in game-ontwikkelaars zoals Nexon en Capcom.

Het fonds overweegt ook om in de toekomst aandelen in andere Japanse gamebedrijven te kopen. In het interview suggereerde de prins wel dat het fonds niet van plan is om zijn belangen te vergroten zonder instemming van de bedrijven zelf. „We willen nergens overhaast in stappen.”

Onder leiding van kroonprins Mohammed bin Salman probeert Saudi-Arabië minder een speelbal te zijn van schokken in de olieprijs. Dat heeft onder meer al geleid tot investeringen in vakantieresorts en vliegvelden, maar ook in games- en andere entertainmentbedrijven. Voor de investeringen in games is zelfs een dochteronderneming van het staatsinvesteringsfonds in het leven geroepen, genaamd Savvy Games. De kroonprins is daar zelf de voorzitter van.

Voor een bedrijf als Nintendo kan een groter financieel belang van Saudi-Arabië ook interessant zijn. Volgens Tomoaki Kawasaki, analist bij de firma IwaiCosmo Securities, wil Nintendo immers dat meer mensen wereldwijd zijn games spelen. „Sterkere banden met Saudi-Arabië kunnen nieuwe groeikansen betekenen in het koninkrijk en in andere markten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer