Economie
Justitie onderzoekt aangiftes rond cryptofraude OmegaPro

Het Openbaar Ministerie onderzoekt aangiftes in verband met de grootschalige fraudezaak rond cryptoplatform OmegaPro. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door De Telegraaf. De krant maakte een reconstructie, waarin naar voren kwam dat er ook honderden en mogelijk zelfs duizenden Nederlanders geld verloren lijken te hebben door die zwendel.

ANP

Volgens de krant gaat het om een piramidezwendel, waarbij investeerders wereldwijd fikse rendementen werden voorgespiegeld. Het bedrijf begon eind 2022 in de problemen te komen. Later bleek dat er miljarden dollars waren verdwenen. De website verdween uiteindelijk, zonder dat gebruikers hun inleg konden terugkrijgen.

De Nederlandse link met de zaak kwam eerder al aan het licht. Turkse media meldden vorige maand dat in dat land onder meer een Nederlandse manager van het platform was gearresteerd. Andreas Szakacs, een Zweed die tot de oprichters van het bedrijf behoort, was in juli ook al opgepakt.

In De Telegraaf vertelt advocaat Peter Plasman namens twaalf slachtoffers aangifte te hebben gedaan tegen tien Nederlanders. „Dit is een heel geraffineerd spel geweest”, wordt hij door de krant geciteerd.

Het OM wil niet zeggen tegen wie er precies aangifte is gedaan. „We onderzoeken of er aanknopingspunten zijn voor een strafrechtelijk onderzoek”, is alles wat de zegsman kwijt wil.

De zaak speelt ook in andere landen. Eind februari was in Frankrijk een aanklacht ingediend namens bijna tweeduizend gedupeerden wegens oplichting.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer