Buitenland
Nobelprijzen worden toegekend, te beginnen met Geneeskunde

De zes Nobelprijzen worden de komende dagen toegekend. Het zijn de belangrijkste wetenschappelijke en culturele prijzen ter wereld. De prijs voor de Geneeskunde is maandag als eerste aan de beurt. Daarna volgen Natuurkunde (dinsdag), Scheikunde (woensdag), Literatuur (donderdag), Vrede (vrijdag) en Economie (volgende week maandag).

ANP

Wie de genomineerden zijn, is niet bekend en het interne overleg van de comitéleden is geheim. Een paar wetenschappers uit Nederland worden elk jaar genoemd als kanshebbers. Zo zou Ewine van Dishoeck, hoogleraar astronomie aan de Universiteit Leiden, in aanmerking kunnen komen. Zij doet onderzoek naar water in het heelal en de mogelijkheid van leven buiten de aarde. De Duitser Heino Falcke, hoogleraar astronomie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, wordt ook vaak genoemd. Falcke is grondlegger van de Event Horizon Telescope. Zijn onderzoeksgroep publiceerde in 2019 de eerste foto van een zwart gat.

De Nobelprijs voor de Geneeskunde, die maandag wordt toegekend, ging vorig jaar naar de Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman voor het ontwikkelen van mRNA-vaccins. De Iraanse vrouwenrechtenactiviste Narges Mohammadi kreeg de prijs voor de Vrede.

De winnaars van de Nobelprijs ontvangen niet alleen de erkenning, maar ook een medaille en een diploma. In elke categorie mogen de laureaten ook een bedrag van 11 miljoen Zweedse kronen verdelen, omgerekend bijna 970.000 euro. Dat bedrag komt uit de nalatenschap van de Zweedse zakenman Alfred Nobel, de uitvinder van dynamiet en de grondlegger van de prijzen. Zijn bedrijf is tegenwoordig onderdeel van het Nederlandse bedrijf AkzoNobel.

De enige Nobelprijs die nog nooit naar iemand uit Nederland is gegaan, is die voor Literatuur. Nederlanders wonnen de Nobelprijs voor de Geneeskunde in 1924, 1929 en 1973, de prijs voor Natuurkunde in 1902, 1910, 1913, 1953, 1981, 1984, 1999 en 2010, de prijs voor Scheikunde in 1901, 1936, 1995 en 2016 en de prijs voor Economie in 1969, 1975 en 2021. De laureaten van de Nobelprijzen voor de Vrede van 1911 en 2013 kwamen ook uit Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer