Economie
Volksbank wil organisatie vereenvoudigen, team doet onderzoek

De Volksbank heeft een „transformatieteam” aangesteld dat gaat onderzoeken hoe de organisatie efficiënter ingericht en vereenvoudigd kan worden. Dat heeft het moederbedrijf van SNS, ASN en RegioBank donderdag bekendgemaakt. Het is niet duidelijk of daarbij ook banen op het spel staan: daarvoor moet het team eerst scenario’s en plannen uitwerken.

ANP

„Het vereenvoudigen en daarmee het efficiënter inrichten van haar organisatiestructuur en processen moet de bank in staat stellen haar 3 miljoen klanten beter te bedienen, haar datakwaliteit en IT-systemen te verbeteren, structureel te voldoen aan toenemende wet- en regelgeving en een kostenreductie te realiseren”, aldus de Volksbank in een persbericht. Concrete besluiten, op basis van de bevindingen van het transformatieteam, worden voor het einde van dit jaar verwacht.

Topman Ronald Boekhout meldde bij de presentatie van de halfjaarresultaten te „onderkennen dat de bank nog een stap verder moet gaan in het vereenvoudigen en verbeteren van haar bedrijfsmodel en -processen”. De Volksbank zag de nettowinst in de eerste zes maanden van dit jaar met 7 procent dalen naar 231 miljoen euro vergeleken met een jaar eerder. Dat kwam door lagere marges op onder meer spaargeld door de gedaalde rente. De totale baten van de bank zakten met 10 procent tot 661 miljoen euro.

Verder verdenkt De Nederlandsche Bank (DNB) de Volksbank ervan te weinig te hebben gedaan aan de bestrijding van witwassen. Ook zouden er tekortkomingen hebben gespeeld bij het risicomanagement. Voor elk van deze verdenkingen hangt de Volksbank een boete van DNB boven het hoofd. „De uiteindelijke uitkomst van beide bestuurlijke boetetrajecten is vooralsnog onduidelijk en de financiële impact, welke significant kan zijn, kan op dit moment niet betrouwbaar worden ingeschat”, meldde de Volksbank eerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer