Meer dan 150 protestantse christenen in de Mexicaanse deelstaat Hidalgo, die in april gedwongen hun woningen moesten verlaten, zijn teruggekeerd. Een akkoord tussen hen en de autoriteiten moet nu godsdienstvrijheid garanderen.
Op meerdere plaatsen in Mexico accepteert de lokale, overwegend rooms-katholieke bevolking de aanwezigheid van protestanten niet. Zo ook in de dorpen Rancho Nuevo en Coamila in de deelstaat Hidalgo, in het midden van het land. Al jaren hebben leden van de Great Commission Fundamentalist Baptist Church hier te maken met intimidatie en geweld.
In april kwam het tot een dieptepunt, aldus de Britse mensenrechtenorganisatie Christian Solidarity Worldwide (CSW). Op 26 april sloten dorpsleiders, allemaal rooms-katholiek, de elektriciteit van de woningen van deze religieuze minderheid af, vernielden hun kerkgebouw en versperden de toegang tot sommige van hun huizen. Daarop werd de groepering, waaronder meer dan zeventig kinderen en baby’s, overgebracht naar een gemeentelijk gebouw en vervolgens naar een sportcomplex.
De levensomstandigheden daar verslechterden snel, aldus CSW. De protestanten moesten een beroep doen op andere kerkelijke gemeenten in de regio Huejutla de Reyes om aan eten te komen. Voor water waren zij aangewezen op de nabijgelegen rivier.
Afgelopen maand trad een nieuwe gemeenteraad aan, schrijft CSW, en die gaf topprioriteit aan de kwestie. Hierbij werkte de raad samen met secretaris Guillermo Olivares Reyna van de deelstaat Hidalgo en met directeur religieuze zaken Margarita Cabrera Román. Doel was tot een overeenkomst te komen waarin de rechten van de protestanten werden gegarandeerd, in overeenstemming met de landelijke wetgeving van Mexico. Dit lukte, waarna de woningen van de groepering weer werden aangesloten op het elektriciteitsnet en de waterleiding. Ook mogen leden van de religieuze minderheid voortaan weer meebetalen aan gemeenschappelijke voorzieningen, wat hun sinds 2015 niet meer was toegestaan.
Onderdeel van de overeenkomst was verder dat het openbaar ministerie van de deelstaat het strafrechtelijk onderzoek naar de gebeurtenissen zal sluiten. De lokale protestanten krijgen nu de tijd om te bezien of hun woningen en land zich nog in dezelfde conditie bevinden als voorheen. Als dat niet of onvoldoende het geval is, kunnen zij een beroep doen op staatsfondsen.
CSW-woordvoerder Anna Lee Stangl laat in een reactie weten dat het akkoord dat nu gesloten is laat zien „wat er, waar het gaat om de bescherming van de vrijheid van godsdienst, bereikt kan worden als de politieke wil er is en de autoriteiten meewerken. Natuurlijk zal het proces van terugkeer en re-integratie tijd gaan kosten, en we volgen ook nauwgezet of de overeenkomst nageleefd wordt. Maar we zijn bemoedigd door de houding van de autoriteiten in dezen. Hopelijk slaan we hiermee een bladzijde om in de geschiedenis, niet alleen van de gemeente Huejutla de Reyes en deze twee dorpsgemeenschappen, maar ook van Mexico als geheel.”